Događanja

Tisuće imena Brođana u 'matičnoj knjizi' brodskog športa

1605201373217Čeglaj je, uz puno mara, uspio prikupiti sve najvažnije podatke o brodskom športu, pojedincima i klubovima, natjecanjima, ali i značajne podatke o društvenom životu više ili manje vezanom uz šport, o gospodarskim subjektima, politici... pa je, tako, u jednu knjigu uvrstio više tisuća imena čime je, po svemu sudeći, stvorio svojevrsnu 'matičnu knjigu' brodskoga športa.

SLAVONSKI BROD – U Gradskoj knjižnici, jučer, bila je promocija osobito vrijednog monografskog izdanja – knjige „Brodske, športske priče iz davnine" (I. dio) autora Željka Čeglaja. Knjigu je uredio Ivan Stipić, a izdavač je Gradska knjižnica Slavonski Brod.

 Autor - bivši aktivni športaš, javni i športski djelatnik

Željko je Čeglaj Brođanin koji je radni vijek proveo u tvornici Đuro Đaković i na Hrvatskim željeznicama. Bio je aktivni športaš – nogometaš, a kasnije i trener više slavonsko-brodskih te nogometnih klubova s područja Bosanskog Broda a godinama, uz športsku karijeru, te poslije i još uvijek, aktivan je društvenim i športskim asocijacijama. U jednom mandatu bio je i gradski vijećnik. Njegov športski rad vrednovan je kroz različite nagrade i priznanja. Ovo mu nije prvi publicirani rad. Naime, do sada je objavio dvije knjige među kojima posebno valja spomenuti knjigu 'Čudnovate zgode stoljetne „Bubamare", stoljeće nogometa Brodsko-posavske županije: 1909 – 2009' u izdanju Županijskog nogometnog saveza. U pripremi je i drugi tom knjige koja je jučer promovirana (Prvi tom ima gotovo 450 stranica velikog formata, a otprilike toliko će imati i drugi tom). Čeglaj je, uz puno mara, uspio prikupiti sve najvažnije podatke o brodskom športu, pojedincima i klubovima, natjecanjima, ali i značajne podatke o društvenom životu više ili manje vezanom uz šport, o gospodarskim subjektima, politici... pa je, tako, u jednu knjigu uvrstio više tisuća imena čime je, po svemu sudeći, stvorio svojevrsnu 'matičnu knjigu' brodskoga športa.

Na neki način prethodno je, pozdravljajući nazočne, potvrdio i zamjenik Gradonačelnika, Hrvoje Andrić koji je rekao:

- Gospodin Čeglaj u svojoj knjizi ne daje samo kronologiju sporta i sportskih događanja u našem gradu od početka 20. stoljeća pa tamo negdje do početka sedamdesetih godina. Zato vjerujem kako u ime svih nas mogu reći da s nestrpljenjem i s radošću čekamo završetak i drugog dijela ove knjige. Nema smisla stati sada kad se došlo do tih najzanimljivijih sedamdesetih godina, a Grad, kako je podržao izdavanje ovoga prvog dijela, podržat će i objavljivanje drugoga dijela ove knjige.

I športska kronologija i vlastita priča o zavičaju

Autor predgovora knjizi, doc. dr. sc. Marijan Šabić, govoreći o metodologiji nastanka i sadržaju knjige, brojnim sudionicima promocije kazao je:

- Autor je osvijestio i prihvatio svoju poziciju pripovjedača koji paralelno sa športskom kronologijom priča svoju priču o zavičaju, iz očišta smještenog u svijet športa i športaša posmatrajući druge aspekte života u lokalnoj zajednici i društvu općenito. Premda se u radu na primarnim i sekundarnim izvorima i koncipirajući knjigu pridržavao uputa stručnjaka, ispisujući njezine stranice nije dopustio da ga ograniči strah od subjektivnosti i nostalgije, kao fobija koja se uvukla u opis posla profesionalnih povjesničara, već je kao entuzijast dao sasvim osoban pečat okviru u kojem je nastojao evidentirati svaki važniji sportski događaj, svaki klub, te, što je smatrao izuzetno važnim, svakog pojedinca koji je na ovaj ili onaj način, bilo kao vrhunski sportaš bilo kao marginalac, od davnih početaka organiziranog bavljenja športom na ovom prostoru sudjelovao u stvaranju neke od brojnih brodskih športskih priča.

Velikani brodskoga športa

'Preuzevši' moderiranje promocije Željko Čeglaj, nakon nekoliko rečenica o sebi i motivima koji su bili osnove nastanka knjige te zahvale suradnicima, pozdravio je i predstavio neke od nazočnih najznačajnijih športaša razdoblja koje je opservirao u prvom dijelu knjige: pilota Zvonimira Kristića, gimnastičarku Silvu Šetina, strijelca Vladimira Pokopčića , rukometaša Franju Tomca, a posebno je spomenuo i nogometaša Filipa Blaškovića.

Bez pomoći Grada ne bi išlo

Urednik, Ivan Stipić, govorio je o razlozima zbog kojih se je Gradska knjižnica Slavonski Brod prihvatila se publiciranja knjige:

- Gradska knjižnica Slavonski Brod je, prepoznajući vrijednost rukopisne građe, odlučila poduprijeti ovaj, za njezinu Zavičajnu zbirku važan projekt, i preuzeti poslove njegove naklade. Kako nismo mogli u vrijeme opće gospodarske krize u potpunosti riješiti problem tiskanja ove knjige, za pomoć smo se obratili gradonačelniku grada Slavonskog Broda, gospodinu Mirku Duspari, koji je prepoznavši važnost samog projekta za lokalnu zajednicu, ugovorom o otkupu dijela naklade omogućio zatvaranje njezine financijske konstrukcije – rekao je Stipić.

Predstavljanje je glazbom popratio glazbeni trio Đuke Andrića.

Članak je izvorno objavljen na SBPlus portalu www.sbplus.hr

Nalazite se ovdje: Knjižnica Događanja Tisuće imena Brođana u 'matičnoj knjizi' brodskog športa