Događanja

'Kako su naši slavni Hrvati zvali svoje konje?'

16052312563764

Uz pomno istraživanje izvora na latinskom, njemačkom, mađarskom, talijanskom i engleskom jeziku, osobito u Hrvatskoj i Mađarskoj, Varga je u knjigu „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“, kroz gotovo petnaest godina koliko je trajalo njeno nastajanje, uložio velik i hvale vrijedan trud. Zato je i rezultat fascinantan.

SLAVONSKI BROD – U sklopu obilježavanja Dana grada te 450. godišnjice bitke kod Sigeta i pogibije Nikole IV. Zrinskog, Gradska knjižnica Slavonski Brod, u petak 20. svibnja, u suradnji s Družbom 'Braće Hrvatskoga Zmaja' - Zmajski stol Slavonski Brod i Izdavačkom kućom 'Meridijani' organizirala je predstavljanje zanimljive knjige autora Darka Varge, dipl. ing. el. – „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih".

Knjigu su predstavili akademik dr.sc. Dragutin Feletar, Zmaj Velikootočki dr.sc. Peter Feletar, Zmaj od Novog Zrina (urednici knjige) i prof. dr. sc. Ivica Balen, Zmaj od Dilj gore te sâm Autor.

Sudeći po onome što je o radu na knjizi rekao Varga, uz pomno istraživanje izvora na latinskom, njemačkom, mađarskom, talijanskom i engleskom jeziku osobito u Hrvatskoj i Mađarskoj, u knjigu je, kroz gotovo petnaest godina koliko je trajalo njeno nastajanje, uložen velik i hvale vrijedan trud. Zanimljiva je Autorova motivacija za pisanje knjige ovakvog sadržaja, a o toj motivaciji sâm je kazao:

- U gimnaziji smo morali znati za Rocinantu, kobilu koju je jahao Don Quixote u Cervantesovom romanu, učili smo o Bukcfalu, konju Aleksandra Velikog - Makedonskog, a kako su naši slavni Hrvati, zvali svoje konje, o tome nismo učili. Možda hoće naša djeca i unuci? Svi Zrinski su bili ratnici na leđima konja. Koje ime je Nikola IV. davao svojem najmilijem i najboljem konju? Kako se zvao konj Nikole VII., baš onaj s kojim je lovio i ratovao? Pa valjda 'i mi konja za trku imamo'. Odgovore na ova pitanja možete naći u mojoj knjizi – zaključio je Varga.

 Knjigu su recenzirali prof.dr.sc. Nives Rittig-Beljak, prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević i prof. dr. st.Hrvoje Petrić, Zmaj Koprivničko-Podravski. Odmah nakon što je postala dostupna, knjiga je izazvala pozornost pa je na nju već napisano nekoliko osvrta (u prilogu članka).
Prije čitanja ovoga nesumnjivo vrijednoga djela, možemo samo prenijeti još jedan dio riječi izrečenih na samoj promociji:
Ova knjiga nesumnjivo je vrijedan prinos poznavanju povijesti Hrvatske (i Ugarske) u doba Zrinskih (16. i 17. stoljeća). Ona je sadržajna i 'ekohistorijska' novina, koja baca novo historiografsko svijetlo na život u 'ostacima ostataka' Hrvatske u doba obrane i borbi s Osmanlijama.
Ova knjiga donosi pravu bujicu podataka (zapravo, građu) o jednom segmentu svakodnevnog života u vrijeme Zrinskih: kako se u to doba proizvodila hrana, kako se jelo, pilo i blagovalo. Usput se i ova knjiga bavi i općenitim predstavljanjem obitelji Zrinski i njihova odnosa spram povijesnih zbivanja i ličnosti toga doba. Međutim, težište prikaza je ipak na sustavnoj prezentaciji svih sastavnica prehrane toga burnog vremena.
No, iako se prvenstveno bavi prehranom, pilom i blagovanjem, ova knjiga daje vrlo široki uvid u način života na vlastelinstvima Zrinskih, odnosno na njihovim dvorovima i u utvrdama, pa i niz zanimljivih i manje poznatih podataka o pojedinim članovima grofovske obitelji Zrinski te o tadašnjim važnim zbivanjima.

Članak je izvorno objavljen na SBPlus portalu www.sbplus.hr

Nalazite se ovdje: Knjižnica Događanja 'Kako su naši slavni Hrvati zvali svoje konje?'