Gradska knjižnica Slavonski Brod prva stanica putujuće izložbe

Facebook
Twitter
WhatsApp

Večeras je u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod s početkom u 18.00 sati otvorena izložba pod nazivom “Fenomen u dva stiha: bećarac”, čiji je autor povjesničar i arhivist Mario Katić. U suradnji s Muzejom bećarca iz Pleternice, ova putujuća izložba će se nastaniti u knjižnici sve do 2. studenoga 2023. godine.

Prema riječima ravnateljice JU Pleternica, Jasne Hoffmann, građa za izložbu nastajala je i rasla odmah po osnutku Muzeja bećarca, jer su ljudi kontinuirano donosili stare zapise bećaraca, knjige i ostale predmete vezane uz ovaj kultni slavonski napjev. Autor izložbe, Mario Katić, predstavio je izložbu po cjelinama, dok je voditelj MPS KUD “Tomislav” iz Donjih Andrijevaca, prof. Matej Vinarić govorio o bećarcu s obrazovnog aspekta.

Prije proglašenja izložbe otvorenom, ravnateljici Jasni Hoffman u ime glazbenog pedagoga, dirigenta, publiciste, dobitnika brojnih nagrada za doprinos tamburaškoj glazbi Mihaela Ferića, uručen je registar pisane korespondencije sa UNESCO-om, čime je bećarac uvršten na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Publika je naposljetku mogla čuti o povijesti bećarca, ali i uživati u njegovoj izvedbi koju su nam upriličili MPS KUD “Tomislav” iz Donjih Andrijevaca.

studeni 2023
Utorak, 28. studenoga 2023.

Klima li nam se klima?

Utorak, 28. studenoga 2023.

AUDICIJA za Djeda Božićnjaka! 🎅

prosinac 2023
Skip to content