Izložba Uskrsni motivi na čestitkama postavljena u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Facebook
Twitter
WhatsApp
Čestitka je četverouglasti troslojni kartončić s prednje strane ukrašen sličicom. Čestitke predstavljaju pisanu komunikaciju i neizostavan su dio blagdana i osobnih prigoda jer pomoću njih izražavamo lijepe želje za zdravlje, blagostanje, sreću i mir u obitelji i nadu u uspjeh upućene prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima… Tradicija slanja čestitki simbol je zajedništva, povezanosti i radosti.
Masovna proizvodnja čestitki započela je krajem 19. stoljeća. Početkom 20. stoljeća izrađivane su portretne fotografske čestitke. Tada je slanje čestitki bilo popularno i smatrano znakom dobroga odgoja. Čestitke su očuvani zapisi prošlosti i vrijedan su dio hrvatske kulturne baštine.
Izložene čestitke u vlasništvu su članova Hrvatskog filatelističkog društva Slavonski Brod, a najstarije su iz vremena Austro-Ugarske.
Upućujemo poziv svima da se ovih uskrsnih blagdana sa svojim bližnjima povežu rukom pisanom blagdanskom čestitkom, jer je slanje i primanje čestitke napisane rukom puno osobnije. Izložbu je priredila Mirna Grubanović.
 

There is no Event

Skip to content