Predavanje i prezentacija “Baština za sve”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pozivamo vas na predavanje/prezentaciju franjevačke baštine našeg djela Slavonije „Baština za sve“, koje će se održati u velikoj dvorani Gradske knjižnice u petak, 15. listopada 2021. godine s početkom u 14,00 sati. Predavanje/prezentaciju će održati pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković, dipl. ing. arhitekture.

U Danima europske baštine 2021., Godini čitanja, a također i na početku Mjeseca hrvatske knjige, uz promicanje kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te posjete knjižnicama, svjesni smo vrijednosti čitanja u očuvanju i jačanju hrvatske kulture, jezika i nacionalnog identiteta, a posebno ponosni na bogatstvo hrvatske baštine. Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu nastavlja suradnju s Gradskom knjižnicom Slavonski Brod predavanjem/prezentacijom baštine franjevačkih zajednica u našem dijelu Slavonije i suradnju s udrugom „Loko – moto“ čiji članovi često sudjeluju u programima Gradske knjižnice.

Franjevačka redovnička zajednica prisutna je u slavonskom kraju od razvijenog srednjeg vijeka do prodora Osmanlija u prvoj polovici XVI. stoljeća. Nakon odlaska Osmanlija, tijekom XVIII. stoljeća postupno se obnavljaju i podižu zdanja Katoličke Crkve, prvenstveno franjevačke rezidencije i samostani. Bogatu redovničku baštinu u Slavoniji predstavljaju danas franjevački samostani i crkve u Cerniku, Našicama i Slavonskom Brodu, koji su izrasli u istaknuta vjerska, kulturna i umjetnička središta koji posjeduju bogatu knjižnu i arhivsku građu, ali jednako tako i ugasli samostani u Slavonskom Kobašu i Staroj Gradiški.

15 veljača 2024
15. veljače - 25. travnja

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

01 ožujak 2024
18:00-19:30

Pozivamo vas na predstavljanje knjige autora Husreta ef. Hasanovića BESJEDE PETKOM. Promocija će biti održana u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u petak 1. ožujka 2024. godine  s početkom u 18,00 […]

Skip to content