RUŽA VIŠTICA (1952. – 2023.)

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Slavonskom Brodu je jučer, 31. svibnja 2023. u 71. godini života umrla jedna od najznačajnijih zavičajnih spisateljica Ruža Vištica, pokretačica i osnivačica brojnih kulturnih događanja u gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji, autorica zbirki poezije i proze, urednica i recezentica više knjiga poezije brojnih autora, predsjednica više književnih udruga i klubova.

Ruža Vištica, djevojački Anđelić, rođena je 1952. u Potočanima, Odžak, BiH. Osnovnu školu završila je u Odžaku, a šezdesetih godina prošlog stoljeća s obitelji dolazi živjeti u Slavonski Brod. Po završetku gimnazije CUO „Zlatko Šnajder“ zaposlila se u SOUR-u Đuro Đaković te uz rad izvanredno studira na Višoj komercijalnoj školi u Slavonskom Brodu. Pisanjem se bavi od školskih dana. Piše poeziju i prozu.
Svoje radove objavila je u zbirkama “Dva jarbola jedan brod”, “Moguće da nešto iza između “, “Najljepša moja”, “Okamine u tišini”, “Drijema ta moja slavonska ravan”, “Zbornik radova sijela pučkih pisaca Slavonije, Baranje i Srijema”, “Kiša”, “Pivao bi i dane i noći”, “Iskre na jezeru”, „Idemo ukrasti oružje draga“, “Slavonijo sva zlatom vezena”, „Traženja“, “Sovini hukovi”, “Domovinski smiješak u letu vremena”, “Odmor u vrtu divljeg jorgovana”. Objavila je i samostalnu zbirku novela “Zagonetni zvuk i miris kalopera”(1998.), zbirku poezije “Tragovi u mirisu djeteline”( 2006.) , “Grumen što na ljubav miriše”(2011.). Pokretačica je i glavna i odgovorna urednica književnog časopisa “Dvanaestica”, koji je samo u pet godina izlaženja (1997.-2002.) na svojim stranicama objavio radove više od 2000 pisaca i slikara iz cijele Hrvatske.
Ruža Vištica jedna je od osnivačica, ali i predsjednica Književnog kluba Đuro Đaković i Književnog kruga „Nada“ te prva predsjednica Književno-likovnog društva “Berislavić” osnovanog 6. lipnja 1991.u Slavonskom Brodu te jedna od osnivačica Saveza stvaratelja u kulturi Slavonije, Baranje i Srijema. Godine 1999. osnovala je Književnu udrugu Brod, čija je predsjednica bila sve do iznenadne smrti.
Ruža će ostati u sjećanju kao osoba iznimnih ljudskih vrijednosti, izuzetno topla i bogata duša puna ljubavi i razumijevanja za svoje najbliže i prijatelje. Po stvaralačkoj i duhovnoj dimenziji…iza sebe je ostavila neizbrisiv trag.

Posljednji ispraćaj Ruže Vištice bit će u petak, 2. lipnja 2023. u 14,00 sati na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

lipanj 2024
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

LJETNO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE!

Skip to content