Sa(n)jam knjige u Istri/ Pula, 24. studenoga – 3. prosinca 2023.

Facebook
Twitter
WhatsApp

U impresivnom arhitektonskom zdanju Pule, nekadašnjem Mornaričkom kasinu, izgrađenom u neoklasicističkom stilu 1913., a danas Domu oružanih slaga (uvriježeni naziv Dom hrvatskih branitelja), pred kraj 2023. održava se po 29. puta Sajam knjiga u Istri – festival knjiga i autora.

Ovogodišnji Sajam posvećen je nedavno preminulom povjesničaru Istre profesoru Miroslavu Bertoši, predstavljanjem čije knjige memoarskih zapisa Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći je i počeo ovaj višednevni pulski festival kojim kao da se literaturom branilo od banalnosti svijeta.

Središnja tema i programska okosnica ovogodišnjeg Sajma Život u oblacima svojevrsna je posveta devetoj umjetnosti pa su među brojnim festivalskim događanjima upravo strip autori (Milo Manara, Danijel Žeželj, Dubravko Mataković,…) činili njegovu jezgru, koji su se uz književnike, filozofe, sociologe bavili temama umjetnosti, oblačića u koje autori upisuju ne samo replike svojih junaka nego i svoje životne i svakodnevne misli i primisli, dodirujući teme nove utopije i eskapizma.

Posebnost sajma Histrokozmos novi je mikrokozmos Sajma upotpunjen Sagom o vinu. U suradnji s Vinistrom, svoja vina izložilo je više od 20 istarskih vinara.

Pulski festival knjiga i autora obimom je puno manji od Interlibera, drugačiji je, neobičniji i nekako kao da na njemu knjige nisu razdomljene. Uz ponudu hrvatskih nakladnika, posebno mjesto zauzeli su i mali, regionalni izdavači, a svoje mjesto na štandovima pronašli su i najnoviji naslovi knjiga talijanskih izdavača, izdavača iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, njih gotovo 300.

Djelatnice Knjižnice Darija Mataić Agičić i Suzana Čerenko 27. i 28. studenog 2023. bile su dijelom ovog pulskog književnog sajmovanja i programskih formata (izložba: Danijel Žeželj: Umjetnik u gladovanju) koji nisu nužno bili književni, ali su neizostavno dio ovog bogatog i programima i ponudom Sajma.

Sajam knjige u Istri na najljepši mogući način pokazao je kako svijet može biti mjesto za kritičko promišljanje, za kreativnu hrabrost i kako i mali nisu uvijek nužno mali. Pula je valjda jedino sigurno mjesto ovih dana u kojemu nema potrebe San(j)ati knjige i Živjeti u oblacima. U Puli ovih dana knjige žive.

Darija Mataić Agičić, Suzana Čerenko

lipanj 2024
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

LJETNO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE!

Skip to content