Zapanjujuća ljepota jednog vremena

Facebook
Twitter
WhatsApp

I oni najveći poznavatelji nosača zvuka kroz povijest, najstrastveniji kolekcionari uređaja za snimanje i reprodukciju zvuka, gorljivi ljubitelji glazbe i glazbene povijesti …složili bi se s činjenicom da nigdje u bližoj niti daljoj okolici ne možete imati tu priliku, rekli bismo blagodat …vidjeti na jednom mjestu i to u odličnom stanju: Radio prijemnik Kosmaj 49 (1949.), Radio prijemnik Graetz Super 164 W (1952./1953.), Gramofon Denver, Prijenosni gramofon Edison Bell E. B. 321, Magnetofon Tesla Sonet duo (1948.), Magnetofon Unitra ZK-120 (1963.), Gramofon s trubom (1906./1907.) i druge nosače. Također …najstariju gramofonsku ploču iz 1907. godine „Lijepa naša“ koju je Hrvatsko pjevačko društvo „Sloga“ iz Zagreba poklonilo Ivani Brlić-Mažuranić…a da ne govorimo i o ostalim gramofonskim pločama koje su doživjele milijunsku nakladu i čiji su zvuci mnogima obilježili mladost: Bijelo dugme, Azra, Leb i sol, Srebrna krila, Mišo Kovač, Arsen Dedić…i mnoge mnoge druge.

Dakle, jučer s početkom u 18,00 sati otvorena je izložba Nosači zvuka kroz povijest, autora Mate Njivojde, knjižničara slavonskobrodske knjižnice …sve zahvaljujući nezaustavljivoj i uspješnoj suradnji Hrvatskog filatelističkog društva Slavonski Brod i Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Ove pete slavljeničke godine suradnje izloženi su vrijedni primjerci nosača zvuka koji su u vlasništvu članova Društva, gdina Dražena Hellera i gdina Josipa Kecerina, na čemu zahvaljujemo, ali prije svega na njihovoj ljubavi, entuzijazmu i strasti za očuvanjem kulturnih tradicijskih vrijednosti te upoznavanju mladih s istima. Upečatljive govore autora izložbe, člana Društva gdina Dražena Hellera te predsjednika Društva gdina Željka Divnića koji je ujedno i otvorio izložbu, zamjenilo je rođendansko slavlje i hladna kapljica. Dragi posjetitelji, ovu hvalevrijednu izložbu možete pogledati do 15. rujna 2023. godine.

veljača 2024
ožujak 2024
Skip to content