Hommage umjetniku

HOMMAGE UMJETNIKU
Marko Kern (Slavonski Brod, 17. veljače 1948. – Poreč, 21. veljače 2018.)
 
„Uvijek aktualan, ali uvijek i osoban i osoben, a uvijek sam!“
– Darko Glavan
„Tko je Marko Kern? Ipak postoji jedinstveni odgovor kojega će dati svi koji poznaju Marka: – Marko je dečko „s bajera” …tu iz Mesićeve. Marko je po pozivu Brođanin, dečko iz susjedstva, prijatelj na kojega se u svakoj prilici možeš osloniti …drugim riječima … Marko je dobri duh građanskog života našega grada.“
-Emil Cipar
Marko Kern hrabro je odabrao sudbinu umjetnika-nomada, prvenstveno usredotočenog na osobna preispitivanja pozicije akademski educiranog slikara u razdoblju prevlasti ikonosfere posredovane suvremenim elektroničkim medijima.
Izlagao je na 58 samostalnih i oko 550 kolektivnih izložaba. U svom umjetničkom radu naslikao je preko 850 slika i izradio tri ciklusa grafika.
Kern se predstavio kao vješt akvarelist, crtač i slikar, ali i kao sposoban dizajner i fotograf.
Umjetnik je to koji je s lakoćom prelazio iz jedne likovne discipline u drugu.
Sudjelovao je na mnogim likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu, te surađivao kao scenograf u nekoliko kazališnih predstava. Likovno je uredio oko 50 monografija te izradio mnogo turističkih plakata, postera i omota za gramofonske ploče. Surađivao sa nekoliko inozemnih galerista u Italiji i Njemačkoj.
Marko Kern se na temelju kozmopolitskih iskustava nametnuo kao autentičan i samosvojan sudionik hrvatske likovne scene s kraja stoljeća i početaka novog tisućljeća.
Pri tome se nije pridržavao nikakvih unaprijed zadanih kanona i šablona, uporno tražeći svoju duhovnu i oblikovateljsku slobodu koju mu nitko više ne može osporiti ni zanijekati.
 
Čast nam je prikazati većinu slika (karikatura) Marka Kerna koje su smještene u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice od ukupno 50 slika, kaširanih, rađenih u Photoshopu koje je Berislav Kern, sin Marka Kerna darovao Gradskoj knjižnici u travnju 2020. godine.
Izvori:
1. Marko Kern : [monografija] / [tekst] Darko Glavan ; [prijevod Hrvoje Topić ; fotografije Darko Bavoljak … et al.]. Zagreb : Kugler, 2011.
2. Emil Cipar. Dečko s Bajera, 11.09.2011.
 
KATALOG GRADSKE KNJIŽNICE SLAVONSKI BROD
 
 
04 travanj 2024
04. travnja - 29. kolovoza

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

23 travanj 2024
18:00-22:00

Dragi svi, pozivamo vas da nam se pridružite na programima u Noći knjige! Vidimo se!

23 travanj 2024
20:00-21:00

Pozivamo vas na program u Noći knjige, 23. travnja 2024. s početkom u 20.00 sati. Gradska knjižnica Slavonski Brod u suradnji s Centrom Ego Ideal, za usluge psihosocijalnog  savjetovanja, poziva […]

Skip to content