Mrežno održavanje tradicionalne manifestacije posvećene Vladimiru Remu

Društvo hrvatskih književnika, Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak sa sjedištem u Osijeku, Gradska knjižnica Slavonski Brod u suradnji s obitelji Vladimira Rema, napose suprugom Jasenkom i sinom Goranom, književnikom i redovnim profesorom Filozofskog fakulteta u Osijeku, tradicionalno održavaju manifestaciju posvećenu hrvatskom književniku, rođenom i sahranjenom u Slavonskom Brodu, Vladimiru Remu. Ovaj događaj se održava tradicionalno 4. prosinca na rođendan Vladimira Rema, a sastavni je dio najvažnije manifestacije koju Društvo hrvatskih književnika organizira u Slavoniji, Baranji i Srijemu – Slavonsko-baranjsko-srijemskih hrvatskih književnih dana koji se održavaju u nekoliko mjesta u Slavoniji i Baranji i Srijemu, ali i u Zagrebu i inozemstvu. Zbog pandemije sva događanja biti će održana na mreži, pa tako i program koji je planiran u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u narednim danima na stranicama Društva hrvatskih književnika (www.dhkk.hr) i stranicama Gradske knjižnice Slavonski Brod (https://www.gksb.hr).

Kao mali uvod u mrežna događanja podsjećamo na biografske podatke o Vladimiru Remu, utemeljitelju prvog ogranka u povijesti Društva hrvatskih književnika. Hrvatska enciklopedija zapisuje o Vladimiru Remu: „Hrvatski književnik (Brod na Savi, danas Slavonski Brod, 4. XII. 1927 – Slavonski Brod, 22. VIII. 2011). Diplomirao jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radio kao srednjoškolski profesor, novinar, direktor kazališta u Vinkovcima 1967–79. Pjesnik (Lirske minijature, 1951; Umor krvi, 1964), feljtonist (Tragom prošlosti Broda, 1965; Tin bez vina, 1980; Tko su Šokci, 1993), književni kritičar (Ja mislim drukčije, 2000), esejist (Skice za portret kazališnog života u Vinkovcima, 1976; Stari Brod, 1981; Vinkovačka kronika, 1983; Boro P. i drugi: zapisi o mojim književnim suvremenicima, 2004; Pod Tinovim kišobranom: ili na slavonskom tragu Tina Ujevića, 2005), Rem je baštinik i promicatelj povijesnih i književnih vrjednota Slavonije. Blizak je naraštaju krugovaša i pjesništvu T. Ujevića. Pjesničke zapise objavio je i u skupnim zbirkama Lirika (1953), Jesenas i danas (1954), Osamljeni svirač (1970), Izvor i uvir (1994). Priređivač je nekoliko zbornika i antologija, organizator književnih manifestacija, pokretač i urednik edicija Brazde, Baština, Slavonica i Croatica.

Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak DHK, prvotno zvan Sekcija DKH za Slavoniju i Baranju, djeluje već 39 godina, a iduće godine obilježava 40 godina rada. Osnovan 1981. u Vinkovcima, a prvi predsjednik bio je Vlado Rem. Društvo hrvatskih književnika osnovano je 22. travnja 1900. godine s ciljem “da se književnici udruže i podupru te da bez obzira na političke smjerove unapređuju hrvatsku književnost”. DHK su činili: pravi članovi, zakladnici, utemeljitelji i izvanredni članovi. Status pravoga člana dobivao je pisac koji je “izdao djelo koje književne struke ili je bar dvije godine suradnik jednog ili više povremenih časopisa”.

 

04 travanj 2024
04. travnja - 29. kolovoza

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

23 travanj 2024
18:00-22:00

Dragi svi, pozivamo vas da nam se pridružite na programima u Noći knjige! Vidimo se!

23 travanj 2024
20:00-21:00

Pozivamo vas na program u Noći knjige, 23. travnja 2024. s početkom u 20.00 sati. Gradska knjižnica Slavonski Brod u suradnji s Centrom Ego Ideal, za usluge psihosocijalnog  savjetovanja, poziva […]

Skip to content