Putujuća izložba „Neustrašive žene“ dolazi u Slavonski Brod

Izložba „Neustrašive žene“ započela je svoje putovanje 8. ožujka 2022. godine iz galerijskog prostora Gradskog muzeja Jastrebarsko u Zagrebu. Svoj put nastavila je po hrvatskim gradovima i ovih se dana zaustavila u našoj Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu te će svečano biti otvorena u petak, 1. srpnja 2022. godine u 19,00 sati. U sklopu izložbe bit će predstavljeno ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 ilustratorice. Riječ je istovremeno o likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Ova izložba stavlja u fokus ilustraciju i suvremene hrvatske ilustratorice, te kroz portretirane žene ukazuje na značaj i ulogu žene u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti. Ova značajna izložba ilustracija temelji se na knjigama „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli.
Izložba je započela na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iliris Illyrica Ivane Glavaš Bakija, koja je ilustracije iz knjiga pretočila u putujuću izložbu. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe.
„Namjera ove izložbe nije prikazati žene kao superiornije, već jednakovrijedne i ukazati na njihove neporecive uloge i doprinose tijekom hrvatske povijesti i sadašnjosti“ izjavila je kustosica Sonja Švec Španjol. Možemo zaključiti kako je riječ o jedinstvenom projektu koji je posvećen uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju svih segmenata naše stvarnosti.

 

04 travanj 2024
04. travnja - 29. kolovoza

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

23 travanj 2024
18:00-22:00

Dragi svi, pozivamo vas da nam se pridružite na programima u Noći knjige! Vidimo se!

23 travanj 2024
20:00-21:00

Pozivamo vas na program u Noći knjige, 23. travnja 2024. s početkom u 20.00 sati. Gradska knjižnica Slavonski Brod u suradnji s Centrom Ego Ideal, za usluge psihosocijalnog  savjetovanja, poziva […]

Skip to content