Obavijest poslovnim partnerima Gradske knjižnice Slavonski Brod o obvezi zaprimanja elektroničkih računa od 01. srpnja 2019. godine

Obavijest poslovnim partnerima Gradske knjižnice Slavonski Brod o obvezi zaprimanja elektroničkih računa od 01. srpnja 2019. godine

 

 Sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (Narodne novine broj 94/2018.) javni i sektorski naručitelji kao obveznici javne nabave od 1. srpnja 2019. godine obvezni su zaprimati, obrađivati i izvršiti plaćanje elektroničkih računa sukladno europskoj normi.

Elektronički račun je sukladno odredbama ovog Zakona račun koji je izdan, poslan i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom obliku, a koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu. Prema europskoj normi format datoteke u kojoj se izdaju elektronički računi je XML.

Usluge zaprimanja i slanja elektroničkih računa pružaju informacijski posrednici. Kao informacijski posrednici na tržištu mogu djelovati Financijska agencija (FINA) i privatni informacijski posrednici koji su povezani na centralnu platformu Fine i usklađeni s europskom normom.

Izdavatelji ili njihovi informacijski posrednici dužni su poslati elektronički račun putem centralne platforme Fine koja je Zakonom određena kao centralni informacijski posrednik te obavlja elektroničku razmjenu računa između izdavatelja i naručitelja u skladu s europskom normom.

 

Slijedom navedenog, obavještavamo poslovne subjekte da Gradska knjižnica Slavonski Brod od 01. srpnja 2019. godine može zaprimati  isključivo elektroničke račune usklađene sa europskom normom i dostavljene putem centralne platforme za razmjenu elektroničkih računa Financijske agencije (FINA).

Nakon 01. srpnja 2019. godine svi računi dostavljeni u papirnatom obliku ili putem e-maila ne smatraju se valjano dostavljenim elektroničkim računima sukladno odredbama Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, te će biti odbijeni odnosno vratit će se dobavljaču i po njima se neće vršiti plaćanja.

24 lipanj 2024
All day

Dragi korisnici, ljetno radno vrijeme Knjižnice traje od 24. lipnja do 2. rujna 2024. - ponedjeljak i utorak od 12.00 do 19.30 sati - srijeda, četvrtak i petak od 7.30 […]

Skip to content