Povijest

Pravila Čitaonice

* Osnivanje Gradske knjižnice i njeno djelovanje do Domovinskog rata

* Ratna razaranja Gradske knjižnice i njen rad na drugim lokacijama

* Obnova Gradske knjižnice i njeno ponovno otvaranje

1. Osnivanje Gradske knjižnice i njeno djelovanje do Domovinskog rata

BibliobusGradska knjižnica Slavonski Brod osnovana je 1. svibnja 1948. god. U godini osnivanja bila je smještena u jednoj prostoriji u Mesićevoj ulici broj 13 sa tri zaposlena radnika i početnim fondom od 1416 knjiga.

U prvih desetak godina djelovanja Knjižnice njen knjižni fond dosegao je 26 000 svezaka, a već 1961., prestankom rada Čitaonice Općinskog sindikalnog vijeća i priključivanjem njenog knjižnog fonda, te prostora od cca 120 kvadratnih metara, stvoreni su uvjeti za suvremenije organiziranje i djelovanje Čitaonice u sastavu Gradske knjižnice. Te iste godine Gradska knjižnica je proglašena samostalnom ustanovom i preimenovana u Gradsku biblioteku, koja je dvije godine kasnije i proglašena matičnom bibliotekom za sve vrste knjižnica na području tadašnje Općine Slavonski Brod. Bio je to događaj od višestruke važnosti za sveukupni razvoj knjižničarstva na ovom području, ali i značajan poticaj za ubrzaniji razvoj i same Knjižnice. Sve se to povoljno odrazilo na povećanje knjižnog fonda i kadrovsko ekipiranje ove ustanove, kojoj je postojeći prostor ubrzo postao pretijesan, pa je 1967. iz dotrajalog prostora u Mesićevoj ulici preselila u novoizgrađeni prostor Spomen doma “Đuro Salaj”. Tu počinje novo razdoblje njenog djelovanja, obogaćeno različitim oblicima popularizacije knjige i čitanja i stalnom animacijom korisnika za korištenje njenih usluga. Preuređenjem Čitaonice u Mesićevoj ulici broj 1 i nabavkom bibliobusa, putem kojega je osigurana posudba knjiga na pedesetak njegovih stajališta u selima i radnim organizacijama – učinjen je novi korak u približavanju knjiga, novina i časopisa – gotovo svim građanima bivše Općine Slavonski Brod.

Ti su uvjeti osjetno poboljšani 1990. kada su Knjižnici dodijeljeni prostori bivšeg Radničkog sveučilišta “Đuro Salaj”, tako da je ona te godine imala na raspolaganju ukupno 1600 kvadratnih metara korisne površine i cca 120 000 knjiga. U okviru toga prostora uređena je i nova opća i studijska čitaonica jer je prostor u Mesićevoj 1 morao biti vraćen vlasniku – Općinskom sindikalnom vijeću. Godine 1991. Gradskoj biblioteci vraćen je njen stari naziv – Gradska knjižnica Slavonski Brod.

2. Ratna razaranja Gradske knjižnice i njen rad na drugim lokacijama

Ratna razaranjaRazvoj Gradske knjižnice zaustavili su ratni događaji, najprije oni iz ljeta i jeseni 1991, a potom i oni, daleko razorniji po Slavonski Brod, iz 1992. Knjižnica je pretrpjela velike štete.

Uništene su sve njene staklene površine, oštećene vodovodne i elektro instalacije, znatno oštećena drvena stolarija (prozori, vrata, pa čak i knjižne police), a povrh svega, u požaru izazvanom zapaljivim granatama, potpuno je uništena novouređena Čitaonica s bogatim fondom uvezanih novina i časopisa, dijelom referentne građe i rijetkih knjiga, te cjelokupnim inventarom.

Nekoliko granata probilo je krovište objekta Knjižnice pa je u takvim okolnostima Knjižnica morala spašavati svoju vrijednu knjižnu građu i seliti se na novu lokaciju. Dugih šest godina Knjižnica je organizirala svoju djelatnost izvan matične zgrade i to u ustupljenim prostorima Gimnazije “Matija Mesić” i Carinske uprave u Slavonskom Brodu.

Kroz sve ovo vrijeme Knjižnica je kontinuirano radila sa svojim korisnicima, organizirala programe edukativno-kulturnog sadržaja i, usporedo s tim, pripremala se za obnovu svoje zgrade na obali Save.

3. Obnova Gradske knjižnice i njeno ponovno otvaranje

Radovi na sanaciji, obnovi i opremanju Knjižnice uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, trajali su nešto manje od dvije godine: započeli su 21. siječnja 1996., a okončani 1. siječnja 1998. Projektnu dokumentaciju za uređenje i opremanje knjižnice izradio je Arhitektonski biro Centar 51 iz Zagreba, a radove izvodio Zavod za izgradnju iz Slavonskog Broda. Njeno unutarnje uređenje i opremanje izveo je “AG – Studio” iz Zagreba.

Novouređeni prostor Knjižnice obuhvaća prizemlje i kat. Prostor u prizemlju čine dva odvojena segmenta povezana cjelovitim prostorom na katu. U prizemlju se nalaze: Opća čitaonica, Odjel za djecu s igraonicom, radni prostori osoblja, spremište knjiga, dva sanitarna čvora, te ulazni prostori s vjetrobranima. Na katu su: Odjel za odrasle i mladež, Studijska čitaonica, Zavičajna zbirka, radni prostor osoblja, priručno spremište, spremište knjiga, sanitarni čvor, predprostor višenamjenske dvorane i hodnici, te višenamjenska dvorana i kotlovnica.

Obnovljena i suvremeno opremljena Gradska knjižnica s ukupno 1600 kvadratnih metara korisnog prostora svečano je otvorena 26. svibnja 1998. u okviru programa obilježavanja 50. obljetnice njenog osnivanja.

04 travanj 2024
04. travnja - 29. kolovoza

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

23 travanj 2024
18:00-22:00

Dragi svi, pozivamo vas da nam se pridružite na programima u Noći knjige! Vidimo se!

23 travanj 2024
20:00-21:00

Pozivamo vas na program u Noći knjige, 23. travnja 2024. s početkom u 20.00 sati. Gradska knjižnica Slavonski Brod u suradnji s Centrom Ego Ideal, za usluge psihosocijalnog  savjetovanja, poziva […]

Skip to content