Povodom Dana knjižnice, 26. svibnja

Gradska knjižnica Slavonski Brod  je od svog osnutka, od 1948. , pa sve do danas, na samu 72. obljetnicu svoga rada i postojanja imala svoj bogati razvojni profesionalni put. Brojna djela svjedoče o njezinom kulturološkom, sociološkom, društvenom utjecaju. U svojih 72 godine postojanja bila je i ostala mjesto okupljanja građana našega grada, mjesto koje sakuplja i čuva pisanu riječ i na taj način promiče povijesnu i kulturnu baštinu.

I kako je u godini svoga osnivanja bila smještena u jednoj prostoriji, u Mesićevoj 13, sa početnim fondom od samo 1416 knjiga i jednim zaposlenim djelatnikom, tijekom svih ovih 7 desetljeća: od proglašenja Knjižnice samostalnom ustanovom 1961.g., kao i Matične, tada biblioteke za sve vrste knjižnica na području bivše općine Slavonski Brod 1963.g., zatim preseljenja u novoizgrađeni Spomen-dom „Đuro Salaj“ 1967.g., osnivanjem Društva knjižničara Slavonski Brod…kao i bibliobusne službe sa 62 stajališta 1979.g., učinjen je veliki korak u približavanju knjiga, novina i časopisa gotovo svim građanima bivše općine Slavonski Brod. Sve se to povoljno odrazilo na povećanje knjižnog fonda i kadrovsko ekipiranje te Knjižnica postaje snažno matično-informacijsko-referalno-kulturni centar. Brojne promocije knjiga, stručni skupovi, radionice, izložbe, predstave, koncerti govore u prilog tome. 1991.g. biblioteci je vraćen naziv Gradska knjižnica Slavonski Brod, a ratna razaranja devedesetih nisu zaustavila Knjižnicu u svom radu te ona djeluje i pruža knjižnične usluge građanima u izmještenom prostoru. Nakon obnove, Gradska knjižnica Slavonski Brod je svečano otvorena u svibnju 1998.g. te sa svim svojim odjelima na 1600 m2, modernizacijom svoga poslovanja, povećanjem i pružanjem novih programa i knjižničnih usluga, kako za djecu i mlade, tako i za odrasle, stalnim, stručnim usavršavanjem djelatnika, suradnjom sa brojnim ustanovama iz kulture, kao i udrugama, organizacijama i školama…ulazi u sam vrh hrvatskog knjižničarstva. Današnja, a i buduća Knjižnica vidi se kao mjesto doživotnog učenja, javnog pristupa Internetu i mrežnim izvorima te kao okupljalište svih slojeva društva u zajednici.

Kako Gradska knjižnica Slavonski Brod ima status matične knjižnice, svoju stručnu i savjetodavnu pomoć u temeljnim i razvojnim poslovima pruža na čak 51 knjižnicu unutar BPŽ i to na 7 narodnih knjižnica (2 gradske i 5 općinskih) i na 44 školske knjižnice (33 knjižnice osnovnih škola i 11 knjižnica srednjih škola). Rad Matične službe koordinira Zavod za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Gradska knjižnica Slavonski Brod danas raspolaže sa bogatim fondom od 141 850 jedinica knjižne i neknjižne građe te nizom od 74 naslova novina, časopisa i drugih periodičnih izdanja. Korisnicima je na raspolaganju u slobodnom pristupu više od 90 000 jedinica knjižne građe i 2 500 jedinica neknjižne audiovizualne građe (glazba, filmovi…). Zavičajna zbirka „Brodensia“ također broji bogati knjižni fond od oko 2 900 jedinica knjižne i neknjižne građe s ciljem očuvanja lokalnog zavičajnog identiteta, gdje se osim izdanja autora koji su životom i djelom vezani za Slavonski Brod i njegovu širu okolicu nalazi i bogata zbirka starih brodskih razglednica, lokalni brodskoposavski tisak, plakati i prospekti svih događanja u Slavonskom Brodu  čuvani pomno od osnivanja Zbirke. Darovana književna ostavština Vladimira Rema, pod nazivom Zbirka REM je pri kraju stručne obrade te broji 1 500 jedinica knjižne građe.

Osim već uhodanih projekata i programa poput već nadaleko poznate manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“, manifestacije „Dani hrvatskog jezika“, „Noći knjige“, memorijala „Ostat ću mlad – Krešimir Blažević“, programa za djecu Male pričaonice, manifestacije „Mjesec hrvatske knjige“, obilježavanja i očuvanja spomena na brodskog i hrvatskog književnika Vladimira Rema, tradicionalnog božićnog koncerta…..Gradska knjižnica  „grabi velikim koracima naprijed“  uvodeći nove programe i aktivnosti, promovirajući i predstavljajući ustanovu javnosti. Zahvaljujući novim programima poput  „Za osmijeh djeteta u bolnici“, „Čitateljska grupa“ „Kutić Gradske knjižnice u DV „Ivana Brlić-Mažuranić“ „Kutić Gradske knjižnice u DV „Potjeh“, projekt STEM revolucija – radionice programiranja s micro:bitovima za djecu i odrasle, radionice računalnog opismenjavanja za umirovljenike, Lektira na drugačiji način, objavama zanimljivih virtualnih sadržaja te nabavi e-knjiga, povećala se posjećenost na mrežnim stranicama.

U službi lokalne zajednice, zahvaljujemo se prije svega Gradu Slavonskom Brodu na svekolikoj suradnji i podršci, Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, svim ustanovama iz kulture, osnovnim i srednjim školama s područja grada i županije, fakultetima, Dječjim vrtićima „Ivana Brlić-Mažuranić“ i „Potjeh“, brojnim udrugama građana, poslovnim organizacijama i klubovima, kao što su: Udruga Regoč, Centar za inkluzivnu podršku SB, Udruga Loco-Moto, Udruga Connect-IT, Udruga Marsonikon, Udruga UPKO, Udruga Logos, Udruga Plavi cvijet, Udruga Lima, Udruga Vilinput, Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić, Fotoklub „Kadar“, Kino Paluba 7, Zajednica tehničke kulture SB, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“, Župa Gospe Brze Pomoći, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, svim medijima i portalima koji nas prate, kao i županiji Brodsko-posavskoj na podršci i suradnji

Posebno zahvaljujemo umirovljenim djelatnicima Gradske knjižnice Slavonski Brod koji su udarili temelje na kojima mi danas stojimo, gradimo se i profesionalno razvijamo dalje. Zahvaljujemo našim vjernim korisnicima i onima koji će to postati na ukazanom povjerenju i ljubavi ka knjizi, zahvaljujemo na kraju svim sadašnjim djelatnicima na svekolikom trudu, radu i zalaganju te im ovom prigodom sretan Dan knjižnice!!!

Na ovoj poveznici možete pogledati prigodnu galeriju fotografija povodom Dana Knjižnice.

 

15 veljača 2024
15. veljače - 25. travnja

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

01 ožujak 2024
18:00-19:30

Pozivamo vas na predstavljanje knjige autora Husreta ef. Hasanovića BESJEDE PETKOM. Promocija će biti održana u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u petak 1. ožujka 2024. godine  s početkom u 18,00 […]

Skip to content