Tihi odlazak brodskog novinara i pjesnika

Slavko Mirković
7. srpnja 1938. – 28. siječnja 2021.
 
Putovanje
 
. . . i podne je već,
a ja idem dalje.
Zlatni prah se toči,
iz mojeg pješčanog sata.
I već je večer,
a ja idem dalje.
I jedna zvijezda prastara,
davnu mi svjetlost šalje,
i rosa već pada,
a ja idem dalje.
Iza uma, iza Boga, iza kraja,
već me dugo nema.
Svuda samo pustoš,
hladna svjetlost raja,
. . . a ja idem dalje.
(9. srpnja 2000.)
 
SLAVKO MIRKOVIĆ rođen je 7. srpnja 1938. godine u Ruščici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Slavonskom Brodu 1958. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je jugoslavenske književnosti i ruski jezik. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1976. godine diplomirao je ekonomske znanosti i specijalizirao financije i poslovnu politiku. Poeziju je objavljivao od 1955. godine.
Profesionalno se bavio novinarstvom. Bio je dopisnik Vjesnika, Politike i glavni urednik Radio Broda. Zajedno s Vladimirom Remom, 1965. godine, osnivač je Pododbora Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, a do 1971. godine bio je tajnik i predsjednik njegova Upravnog odbora.
Pisao je književne kritike, književno-biografsku publicistiku, uređivao Brodske poglede, novine Matice hrvatske za kulturu, umjetnosti društvene teme. Osnovao je 2003. godine Udrugu građana Baština za čuvanje i reafirmiranje zavičajnog duhovnog, gospodarskog i biološkog naslijeđa. Pokrenuo je Sjeverni OBZOR , reviju za kulturu, umjetnost i društvene teme, koja okuplja književne stvaraoce srednje i zapadne Slavonije. U Ogranku Matice hrvatske uređivao je edicije : Zbornici i monografije, Brodska pisana riječ i Suvremenici. 2005. godine, u Udruzi građana Baština objavio je pretisak jezikoslovnog priručnika Blaža Tadijanovića Svašta po malo iz 1761. godine, a Dragutinu Tadijanoviću u čast prigodom njegova 100. rođendana objavio je Brodsku čitanku o Dragutinu Tadijanoviću 2005.
Kao autor brojnih članaka, priređivač ili urednik edicija, Slavko Mirković će ostati trajno zapamćen kao veliki promicatelj brodske pisane riječi i čuvar brodske kulturne baštine.
Preuzeto iz:
Mirković, Slavko. 2006. Razgovori sa sjenama. Udruga građana Baština. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod. Slavonski Brod.
 
 
24 lipanj 2024
All day

Dragi korisnici, ljetno radno vrijeme Knjižnice traje od 24. lipnja do 2. rujna 2024. - ponedjeljak i utorak od 12.00 do 19.30 sati - srijeda, četvrtak i petak od 7.30 […]

Skip to content