Tihi odlazak brodskog novinara i pjesnika

Slavko Mirković
7. srpnja 1938. – 28. siječnja 2021.
 
Putovanje
 
. . . i podne je već,
a ja idem dalje.
Zlatni prah se toči,
iz mojeg pješčanog sata.
I već je večer,
a ja idem dalje.
I jedna zvijezda prastara,
davnu mi svjetlost šalje,
i rosa već pada,
a ja idem dalje.
Iza uma, iza Boga, iza kraja,
već me dugo nema.
Svuda samo pustoš,
hladna svjetlost raja,
. . . a ja idem dalje.
(9. srpnja 2000.)
 
SLAVKO MIRKOVIĆ rođen je 7. srpnja 1938. godine u Ruščici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Slavonskom Brodu 1958. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je jugoslavenske književnosti i ruski jezik. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1976. godine diplomirao je ekonomske znanosti i specijalizirao financije i poslovnu politiku. Poeziju je objavljivao od 1955. godine.
Profesionalno se bavio novinarstvom. Bio je dopisnik Vjesnika, Politike i glavni urednik Radio Broda. Zajedno s Vladimirom Remom, 1965. godine, osnivač je Pododbora Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, a do 1971. godine bio je tajnik i predsjednik njegova Upravnog odbora.
Pisao je književne kritike, književno-biografsku publicistiku, uređivao Brodske poglede, novine Matice hrvatske za kulturu, umjetnosti društvene teme. Osnovao je 2003. godine Udrugu građana Baština za čuvanje i reafirmiranje zavičajnog duhovnog, gospodarskog i biološkog naslijeđa. Pokrenuo je Sjeverni OBZOR , reviju za kulturu, umjetnost i društvene teme, koja okuplja književne stvaraoce srednje i zapadne Slavonije. U Ogranku Matice hrvatske uređivao je edicije : Zbornici i monografije, Brodska pisana riječ i Suvremenici. 2005. godine, u Udruzi građana Baština objavio je pretisak jezikoslovnog priručnika Blaža Tadijanovića Svašta po malo iz 1761. godine, a Dragutinu Tadijanoviću u čast prigodom njegova 100. rođendana objavio je Brodsku čitanku o Dragutinu Tadijanoviću 2005.
Kao autor brojnih članaka, priređivač ili urednik edicija, Slavko Mirković će ostati trajno zapamćen kao veliki promicatelj brodske pisane riječi i čuvar brodske kulturne baštine.
Preuzeto iz:
Mirković, Slavko. 2006. Razgovori sa sjenama. Udruga građana Baština. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod. Slavonski Brod.
 
 
15 veljača 2024
15. veljače - 25. travnja

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

01 ožujak 2024
18:00-19:30

Pozivamo vas na predstavljanje knjige autora Husreta ef. Hasanovića BESJEDE PETKOM. Promocija će biti održana u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u petak 1. ožujka 2024. godine  s početkom u 18,00 […]

Skip to content