U povodu Dana Gradske knjižnice, 26. svibnja

I u 73. godini svoga postojanja plovi ova brodska uzdanica kulture svojim jedrima, a bogati, razvojni profesionalni put svjedoči o njezinom kulturološkom, sociološkom i društvenom utjecaju. Kako Gradska knjižnica Slavonski Brod ima status matične knjižnice, svoju stručnu i savjetodavnu pomoć u temeljnim i razvojnim poslovima pruža na čak 51 knjižnicu unutar Brodsko-posavske županije i to na:
– 7 narodnih knjižnica (2 gradske i 5 općinskih)
– 44 školske knjižnice (33 knjižnice osnovnih škola i 11 knjižnica srednjih škola)
Gradska knjižnica Slavonski Brod danas raspolaže sa bogatim fondom od nešto više od:
– 144.000 jedinica knjižne građe
– 300 naslova e-knjiga
– nizom od 74 naslova novina, časopisa i drugih periodičnih izdanja
Korisnicima je na raspolaganju u slobodnom pristupu više od:
– 90.000 jedinica knjižne građe
– 2.500 jedinica neknjižne audiovizualne građe (glazba, filmovi)
Mogućnost je sudjelovanja i uključivanja u raznovrsne programe zainteresiranih korisnika svih dobnih skupina, a nove oformljene zbirke, Zbirka Rem i Zbirka Hrvata Bosanske Posavine okosnica su i vodilja uspješnosti rada ove ustanove.
Kako ni ratna razaranja devedesetih nisu zaustavila Knjižnicu u svom radu te je pružala knjižnične usluge građanima u izmještenom prostoru, tako i u vrijeme pandemije izazvane korona virusom, unazad … nešto više od godinu dana, Knjižnica ne samo da je radila, nego je pojačavala svoju aktivnost.
Ništa nije moglo zaustavit snagu duha, pa ni zatvorena vrata Knjižnice, čiji je ključ u bravi škljocnuo točno 17. ožujka 2020. godine. Automatizmom, socijalna i fizička distanca u svim smjerovima nametnula je drugačiji način rada s korisnicima, preselivši se u virtualne prostore. Brzom i efikasnom organizacijom rada od kuće, svi knjižničari prionuli su drugačijem poslovanju i zadacima, povezujući se svakodnevno s korisnicima putem društvenih mreža, Facebook i Instagram, koordinirajući različite virtualne sadržaje. Posebno dogovorena ekipa knjižničara je putem elektroničke pošte vodila pisanu korespodenciju s građanima i odgovarala na sva pitanja koja su ih za tih neizvjesnih mjeseci mučila. Upravo iz nametnutih nam okolnosti, Knjižnica je omogućila svim građanima besplatnu upisninu i obnovu članstva na tri mjeseca, kao i oprost zakasnine do 31. svibnja 2020. godine. Sve je vodilo k tomu, da je neizbježna nabava e-knjiga, koje su naši korisnici s oduševljenjem dočekali te su od kuće putem ZaKi Book aplikacije i pina posuđivali željene e-naslove. Zbog nužnosti obavljanja određenih poslova u fizičkom prostoru Knjižnice, određeni broj zaposlenika je svoje radne zadatke obavljao iz ustanove.
Ono što je zaista dodatno okarakteriziralo 2020. godinu je svakako ugradnja i postavljanje kompaktnih regala i polica za opremanje skladišnog prostora. Naime, putem raspisanog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu, Ministarstvo kulture i medija je prepoznalo i odobrilo sredstva za provođenje programa investicijske potpore za 2020. godinu po programskoj djelatnosti Opremanje – Nabava kompaktnih regala i polica za opremanje skladišnog prostora. Tako je za ljetnih mjeseci izmješteno cca 9.000 knjiga te je u potpunosti pripremljen prostor za postavljanje kompaktusa. Uz odobrena sredstva Ministarstva kulture i medija, vlastita sredstva, podršku brodskih gospodarstvenika, a sve uz suglasnost osnivača Grada Slavonskog Broda, kompaktusi su u svom punom sjaju, po svim valjanim kriterijima i mjerilima zabljesnuli unutar skladišnog prostora ustanove. Na cca 42m2 prostora, umjesto prijašnjih 9.000 knjiga, smjestilo se 19.500 knjiga. Prava revolucija u smislu iskoristivosti prostora, pretraživosti, praktičnosti i lakoće pokretanja regala.
U rujnu se već treću godinu zaredom organizirala akcija besplatnog učlanjenja prvašića Brodsko-posavske županije na Dječjem odjelu, kojoj se pridružila i akcija besplatnog učlanjenja učenika 1. razreda svih srednjih škola naše županije. Sukladno svim epidemiološkim mjerama, manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2020. je iznjedrila brojne programe, zaokruživši ju promocijom knjiige Željka Čeglaja „Vjera u Boga i povijesna događanja u Brodskoj Posavini“, u izdanju Grada Slavonskog Broda i Gradske knjižnice Slavonski Brod.
Kao jedan od suorganizatora 2. književne manifestacije „Tadijine jeseni“ na temu Sto godina Tadijinog pjesništva, Gradska knjižnica je u predulazu organizirala postavljanje izložbe „Počeci Tadijinog pjesništva“. Od iznenađujućeg broja izložbi usljed koronakrize izdvojiti treba još dvije izložbe, postavljene u predulazu knjižnice: „Krhka ljepota porculana“ u suradnji s udrugom Hrvatsko filatelističko društvo Slavonski Brod te izložba slika pod nazivom „Kistom i perom Loco-moto 2020.“ članova udruge Loco-moto.
Zahvaljujući mrežnoj povezanosti i odličnoj organiziranosti, Čitateljska grupa je održala kontinuitet rada bez obzira na prekide u vrijeme kada je Knjižnica bila zatvorena za korisnike u ožujku i travnju.
Važno je također istaknuti da su tri zaposlenika Knjižnice zdušno radili na pisanju stručnog članka koji će u mjesecu lipnju biti objavljen u recenziranom časopisu „Knjižničarstvo“, Glasniku društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.
U ovoj godini Ministarstvo kulture i medija je itekako prepoznalo potrebu naše Knjižnice za određenim programima te je odobrilo sredstva za opremanje multimedijalne dvorane u iznosu od 100.000,00 kn, kao i program knjižnične djelatnosti Dječjeg odjela „Junaci koji su promjenili svijet“ u iznosu od 4.000,00 kn.
Ugovori o suradnji jedni su od temelja rada u zajednici, temelja unaprijeđivanja djelatnosti, kao i uključivanja drugih članova društva u knjižnični sustav. Tako su tijekom mjeseca travnja potpisani Ugovori o suradnji s:
– Hrvatskom knjižnicom za slijepe iz Zagreba
– Savezom izviđača Hrvatske i Zakladom izviđačkog prijateljstva
Odlično koncipiran program manifestacije Svijeta bajki Ivane Brlić Mažuranić, vješto kombinirajući virtualno i stvarno, okrunjen je dolaskom jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika Pavla Pavličića u Noći knjige, 23. travnja.
I da Gradska knjižnica Slavonski Brod korača dalje svojim i malim i velikim koracima, svojim radom i postignućima, znanjem i vjerom ….svim zaposlenicima sretan Dan Knjižnice, a vjernim korisnicima velika zahvala na ukazanom povjerenju i ljubavi ka knjizi.
 
 

191888402 1708454846008118 6389938079682726491 n

 

191292817 1708454922674777 4843051157863487570 n

 

191260124 1708454996008103 3474160628434747149 n

 
04 travanj 2024
04. travnja - 29. kolovoza

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

23 travanj 2024
18:00-22:00

Dragi svi, pozivamo vas da nam se pridružite na programima u Noći knjige! Vidimo se!

23 travanj 2024
20:00-21:00

Pozivamo vas na program u Noći knjige, 23. travnja 2024. s početkom u 20.00 sati. Gradska knjižnica Slavonski Brod u suradnji s Centrom Ego Ideal, za usluge psihosocijalnog  savjetovanja, poziva […]

Skip to content