Virtualna izložba skulptura iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice

Sretan ti rođendan, Ivana!
Ona je unuka bana Ivana Mažuranića, nezaobilazna književnica za djecu, naš hrvatski Andersen ili pak hrvatski Tolkien. Ona je četiri puta nominirana za Nobelovu nagradu u književnosti, riječ je dakako o Ivani Brlić- Mažuranić.
Iako je rođena 18. travnja 1874. godine u Ogulinu, ona postaje i ostaje sinonimom grada Slavonskog Broda, odakle potiče i većina njezinih dijela. Svoj put u književnost, Ivana počinje, po savjetu književnika Frana Mažuranića, i to pisanjem dnevnika. Govorila je nekoliko stranih jezika i iako je imala samo dva razreda javne škole, to ju nije spriječilo u stvaranju svevremenih djela kao što su Priče iz davnine, Jaša Dalmatin, Dječja čitanka o zdravlju i poznatih likova poput Hlapića, Regoča, Potjeha, Domaćih i mnogih drugih koje ćemo zauvijek pamtiti.
O njenom bogatom stvaralaštvu govore mnogi, pa je tako i sam Antun Branko Šimić pisao o njoj: „ nema kod nas nijedne sebi dostojne literarne druge“, a Antun Gustav Matoš osvrnuo se na djelo Čudnovate zgode Šegrta Hlapića: “Nemam riječi za pohvalu te deliciozne fabule”, i još “ta prekrasna knjižica demokratska, preporučujući nam radost i energiju, vjeru u sebe i zadovoljstvo sa siromašnim, ali radinim i poštenim životom.”
Hlapić je lik koji zasigurno prebiva u našem djetinjstvu, a koliko je bio i samoj Ivani mio vidljivo je u pismima koje piše svojoj kćeri Nadi.
“Ja sam sada marljiva u pisanju. Pišem jednu pripoviest za Ristu. „Čudnovato putovanje šegrta Hlapića“. Šegrt Hlapić naime utekne od zločestog majstora Mrkonje i putuje 8 dana po svietu u zelenih hlačah, crvenoj košulji i čižmah sa sjajnimi sarami. Svašta mu se zla i dobra dogodi. (…)”
Ivana Brlić Mažuranić ostavila je bogatu baštinu pisane riječi i upravo je njezin rođendan prilika i prigoda zaviriti u riznicu njeznih djela djela klikom na link: https://www.brodensia.hr/119/view_author/8/brlic-mazuranic-ivana
 
Cijelu virtualnu izložbu možete pogledati OVDJE
 

There is no Event

Skip to content