Vremeplov kroz razglednice

VREMEPLOV KROZ RAZGLEDNICE – Slavonski Brod nekada i sada

Svim stanovnicima grada Slavonskoga Broda čestitamo Dan Grada!

„ Protegla se Sava svojom dužinom kroz našu lijepu Zemlju, svojim tokom natopila slavonsku ravnicu, nanizala je na svoje obale brojna naselja poput đerdana oko vrata naših snaša i djevojaka.

Svako naselje u tom nizu blista svojom poviješću, plementišću i radinošću svojih žitelja, ljepotom ruha i slatkoćom kruha. (…)
A Brod se u nizu naselja smjestio negdje oko sredine Savina protoka kroz Slavoniju. Čini mi se kao da je mnoštvo u potrazi za boravištem zastalo baš na brodskom području zaštićeno blagim brdima i drvećem. Uz ponekada jogunastu Savu ljudi su nekoć davno upalili obiteljska ognjišta, postupno su ogradili svoja staništa, učvrstili svoja boravišta.
Povijest grada Broda je duga: od davnoga naselja iz neolitika pa do naših dana naselje je raslo, prolazilo kroz teškoće i pogibelji povijesnih lomova i prekretnica. (…)
No, ipak povijest Broda- hrvatskog ljepotana na Savi potiče promišljanja o povijesti općenito (magistra vitae) i ona je prije svega usmjerena otkrivanju tijeka i ljudskih događanja i pouzdanoga utvrđivanja njihova sjećanja.
Ti su pak događaji sami po sebi puni tajni koje su zanimljive za istraživanje, često su skup brojnih i raznih činitelja, raznovrsnih pokazatelja, ali im je jasno prepoznatljiva sastavnica– čovjek. (…)

Svaka bi rasprava o Brodu bila zapravo razgovor o temeljnih pitanjima našega svijeta, vremena u kojemu živimo, o Domovini kojoj pripadamo. O pravima i dužnostima prema građanima i gradu, o željama i nadama.
O životu, ljubavi i smrti.
Hrvatski ljepotan na Savi- živi, teži napretku i radi za boljitak!“

Josip Ščrbašić, Mjestopisi Brodskog Posavlja

Sve fotografije možete vidjeti na ovoj poveznici -> KLIK

15 veljača 2024
15. veljače - 25. travnja

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ono je harmonija mentalnog, duševnog, duhovnog, fizičkog i socijalnog blagostanja. Kreativne radionice osmišljene su kao sigurno okruženje gdje ćete imati priliku istražiti vlastite kreativne potencijale, […]

01 ožujak 2024
18:00-19:30

Pozivamo vas na predstavljanje knjige autora Husreta ef. Hasanovića BESJEDE PETKOM. Promocija će biti održana u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u petak 1. ožujka 2024. godine  s početkom u 18,00 […]

Skip to content